Katedra Sadownictwa i Ekonomiki Ogrodnictwa

Zakład Sadownictwa

  • Jednostki wchodzące w skład Katedry Sadownictwa i Ekonomiki Ogrodnictwa

    Jednostki wchodzące w skład Katedry Sadownictwa i Ekonomiki Ogrodnictwa

    Zakład Sadownictwa
    dr inż. Tomasz Krupa
    02-776 Warszawa
    ul. Nowoursynowska 159
    Budynek nr 37
    tel.: /22/ 59 32 081
    e-mail: ksieo@sggw.edu.pl

    Pracownia Organizacji i Ekonomiki Ogrodnictwa
    Kierownik dr inż. Dawid Olewnicki
    02-776 Warszawa
    ul. Nowoursynowska 159
    Budynek nr 35
    tel.: /22/ 59 32 021
    e-mail: poeo@sggw.edu.pl

    Pole Doświadczalne „Wilanów”
    Kierownik Pola Krystian Działkowski
    ul. Vogla 44
    02-990 Warszawa
    tel.: /22/ 59 32 113
    e-mail: pdino@sggw.edu.pl

    Pole Doświadczalne Borówek Uprawnych
    Kierownik Pola Konrad Jabłoński
    Błonie k/Prażmowa
    kom.: 604 146 814
    e-mail: pdbu@sggw.edu.pl

  • Nauczyciele akademiccy

    prof. dr hab. Kazimierz Tomala – profesor
    tel. /22/ 59 32 80, b. 37 p. 1/53
    e-mail: kazimierz_tomala@sggw.edu.pl

    dr hab. Dariusz Wrona, prof. SGGW – profesor
    tel.: /22/ 59 32 105, b. 37 p. 1/60
    e-mail: dariusz_wrona@sggw.edu.pl

    dr inż. Tomasz Krupa – Adiunkt
    tel.: /22/ 59 32 104, b. 37 p. 1/54
    e-mail: tomasz_krupa@sggw.edu.pl

    dr inż. Ewa Szpadzik – Adiunkt
    tel.: /22/ 59 32 102, b. 37, p. 1/49
    e-mail: ewa_szpadzik@sggw.edu.pl

    dr inż. Sebastian Przybyłko – Asystent
    tel.: /22/ 59 32 106, b. 37, p. 1/63
    e-mail: sebastian_przybylko@sggw.edu.pl

    dr inż. Wojciech Kowalczyk – Asystent
    tel.: /22/ 59 32 087, b. 37, p. 1/52
    e-mail: wojciech_kowalczyk@sggw.edu.pl

    dr inż. Kamila Bokszczanin – Asystent
    tel.: /22/ 59 32 086, b. 37, p. 1/59
    e-mail: kamila_bokszczanin@sggw.edu.pl

  • Pracownicy emerytowani

    prof. dr hab. Ewa Jadczuk-Tobjasz

    prof. dr hab. Andrzej A. Przybyła

    dr hab. Emilian Pitera, prof. SGGW

    dr inż. Kazimierz Ścibisz

  • Projekty badawcze realizowane w Katedrze Sadownictwa i Ekonomiki Ogrodnictwa w latach 2020-2015

    • Ocena ekspercka intensywnego sadu jabłoniowego o pow. 400 hektarów, zlokalizowanego w rejonie Biełgorod, Rosja.
    • Wpływ nawożenia dolistnego i fertygacji na jakość borówki wysokiej
      Wpływ nawożenia nawozem Superba Niebieska na wzrost i plonowanie borówki wysokiej.
    • Wpływ traktowania drzew jabłoni preparatem McCream na wybarwienie i jakość owoców odmiany ‘Šampion’
    • Ocena skuteczności różnych programów ograniczania raka bakteryjnego w uprawach wiśni.
    • Ocena skuteczności niektórych nawozów w mineralnym odżywaniu drzew gruszy mikroelementami ze szczególnym uwzględnieniem żelaza (Fe).
    • Wpływ preparatu Xstress na jakość owoców odmiany ‘Šampion’ kierowanych do długiego przechowywania.
    • Wpływ nawożenia Nitraborem w okresie okołozbiorczym pod kątem zimotrwałości drzew i ich przygotowania do kolejnego sezonu wegetacyjnego.
    • Wpływ produktu Expando na wielkość plonu handlowego jabłoni i borówki wysokiej.
    • Wpływ produktu Phylgreen Mira na zawiązywanie i parametry jakościowe jabłoni odmiany ‘Gala’ i gruszy odmiany ‘Konferencja’.
    • Wpływ wybranych nawozów stymulujących na plonowanie i jakość czereśni.
    • Wpływ preparatu Harvista i SmartFresh™ ProTabs na stan fizjologiczny, jakość oraz zdolność przechowalniczą jabłek odmian ‘Red Cap’, ‘Šampion’, ‘Red Jonaprince’ oraz ‘Ligol’.
    • Wpływ pozbiorczej ochrony fungicydowej za pomocą zamgławiania komory preparatem Xedathane HN oraz prysznicowania jabłek za pomocą preparatu ActiSeal PYR 400 SC na występowanie przechowalniczych chorób pochodzenia grzybowego na jabłkach odmian ‘Šampion’,’ Ligol’ oraz ‘Golden Delicious’.
    • Wpływ preparatu Harvista na stan fizjologiczny, jakość oraz zdolność przechowalniczą jabłek odmiany ‘Šampion’, ‘Šampion Arno’, oraz ‘Red Delicious’. Wpływ preparatu SmartFresh™ ProTabs, Saszetek Eten oraz worków typu MAP na jakość jabłek odmian ‘Najdared’ oraz ‘Red Cap’.
    • Ocena skutecznowci preparatu AF PYR 400 S.C. przeciwko sprawcom biotycznym chorób przechowalniczych jabłek odmiany ‘Šampion’, ‘Golden Delicious’, ‘Ligol’ i ‘Pinowa’.
    • Ocena wpływu preparatu SmartFresh ProTabs™ oraz saszetek eten na jakość jabłek odmiany ‘Red Jonaprince’ i ‘Gala Schniga’ podczas obrotu towarowego, zależnie od długości przechowywania oraz warunków i czasu transportu.
    • Wpływ podwójnego traktowania i różnych dawek SmartFresh ProTabs™ na jakość i zdolność przechowalnicza jabłek odmiany ‘Golden Delicjous’ pochodzących z dwóch terminów zbioru w sezonie przechowalniczym 2016-2017.
    • Wpływ warunków przechowywania, terminu zbioru i czasu zastosowania preparatu SmartFresh™ na gruszki odmiany ‘Lukasówka’ w sezonie 2015-2016.
    • Efektywność pozbiorczego traktowani jabłek ‘Mutsu’, ‘Red Chief’, ‘Red Jonaprince’, oraz gruszek ‘Lukasówka’, preparatem SmartFresh ProTabs™ na ich jakość i zdolność przechowalniczą w sezoeni 2015-2016.
  • Przedmioty realizowane w Katedrze Sadownictwa i Ekonomiki Ogrodnictwa

    Sadownictwo I
    Szkółkarstwo
    Statystyka i doświadczalnictwo
    Owoce świata
    Ogrodnictwo w nauce i praktyce
    Sadownicze osobliwości
    Przechowalnictwo ogrodnicze
    Ekologiczna produkcja owoców
    Wspomaganie decyzji w uprawach sadowniczych
    Enologia – wino i winorośl
    Nowoczesne technologie w produkcji roślinnej
    Odżywianie mineralne roślin sadowniczych
    Hodowla roślin sadowniczych
    Wpływ produkcji rolniczej na środowisko
    Sekretne życie owoców
    Regulowanie wzrostu i dojrzewania owoców
    Owady zapylające – hodowla i wykorzystanie w sadownictwie
    Kierowanie wzrostem, kwitnieniem i owocowaniem roślin sadowniczych
    Sterowana produkcja owoców
    Ogrodnictwo zrównoważone
    Regulacje prawne w produkcji szkółkarskiej i sadowniczej
    Ogrodnictwo zrównoważone
    Perspektywiczne rośliny sadownicze
    Sadownictwo i przechowalnictwo europejskie
    Wybrane zagadnienia ze szkółkarstwa sadowniczego
    Fizjologiczne podstawy wzrostu i rozwoju drzew i nasion roślin trwałych
    Sadownictwo i przechowalnictwo europejskie
    Materiałoznawstwo sadownicze
    Współczesne trendy w ogrodnictwie
    Wybrane zagadnienia z sadownictwa
    Techniki ochrony roślin
    Podstawy produkcji ogrodniczej
    Towaroznawstwo ogrodnicze

Pracownia Organizacji i Ekonomiki Ogrodnictwa

  • Pracownicy emerytowani

    Prof. dr hab. Lilianna Jabłońska

    Prof. dr hab. Wojciech Ciechomski

    Dr Ewa Matejek

  • Doktoranci

    Mgr Mariusz Pożoga , mariusz_pozoga@sggw.edu.pl

    Mgr Daria Maciejewska,

    daria_maciejewska@sggw.edu.pl

    Mgr Kinga Cichocka

    Kontakt (pok. doktorantów) Tel. 22 593 20 23

  • Zarys historii Samodzielnej Pracowni Organizacji i Ekonomiki Ogrodnictwa

    Pracownia Organizacji i Ekonomiki (pierwotna nazwa Zakład Organizacji Socjalistycznych Przedsiębiorstw Ogrodniczych) powstała w 1954 roku jako jednostka w Katedrze Organizacji Socjalistycznych Przedsiębiorstw Rolnych na Wydziale Inżynieryjno-Ekonomicznym Rolnictwa. W 1956 nazwa ta została zmieniona na: Zakład Organizacji Produkcji Ogrodniczej, a w 1976 roku na: Zakład Ekonomiki i Organizacji Ogrodnictwa. Decyzją JM Rektora, dnia 1 lutego 1979 roku, Zakład przeniesiono na Wydział Ogrodniczy do Instytutu Produkcji Ogrodniczej. Po likwidacji instytutów w 1982 roku Zakład przekształcono w Katedrę Organizacji i Ekonomiki Ogrodnictwa. Pod koniec lat 90-tych jednostkę przemianowano na Samodzielną Pracownię Organizacji i Ekonomiki Ogrodnictwa. W 2019 roku po zmianach administracyjnych utworzono Katedrę Sadownictwa i Ekonomiki Ogrodnictwa a w niej Pracownię Organizacji i Ekonomiki Ogrodnictwa. Obecnie funkcje kierownika jednostki pełni dr inż. Dawid Olewnicki

    Kierownikami jednostki byli kolejno:

    • Prof. dr hab. Nora Krusze (1955-1983)
    • Doc. dr hab. Tadeusz Dąbrowski (1983-1990)
    • Prof. dr hab. Wojciech Ciechomski (1990-2009)
    • Prof. dr hab. Lilianna Jabłońska (2009-2016)
  • Obszary działalności naukowo – badawczej

    Tematy badawcze – ciągłe:
    – Uwarunkowania rozwoju gospodarki ogrodniczej w wybranych krajach
    – Konkurencyjność i innowacje w sektorze ogrodniczym
    – Zarządzanie na rynku rolno-spożywczym

    Zadania badawcze – problematyka zależna od wagi problemów w gospodarce ogrodniczej.

    Zakres przedmiotowy badań:

    Makro i mikroekonomiczne aspekty rozwoju:

    – poszczególnych działów sektora ogrodniczego – sadownictwa, warzywnictwa, kwiaciarstwa
    – produkcji i rynku poszczególnych produktów ogrodniczych
    – produkcji i rynku ogrodniczego w Polsce i innych krajach

  • Zakres szczegółowych problemów badawczych

    – zmiany w wielkości i strukturze produkcji ogrodniczej
    – zmiany modelu konsumpcji ze szczególnym uwzględnieniem konsumpcji warzyw, owoców i roślin ozdobnych
    – popyt na produkty ogrodnicze i czynniki go determinujące
    – długo- i krótkookresowe analizy kosztów produkcji
    – produktywność i ekonomiczna efektywność produkcji
    – wdrażanie postępu w gospodarstwach ogrodniczych – stan, przyczyny i skutki
    – organizacja i funkcjonowanie rynku zbytu
    – długo- i krótkookresowe analizy zmian cen na rynku ogrodniczym
    – handel zagraniczny produktami ogrodniczymi
    – jakość produktów ogrodniczych jako czynnik konkurencyjności
    – normalizacja i systemy zarządzania jakością w gospodarce ogrodniczej
    – analiza procesu wdrażania systemów zarządzania jakością (HACCP, EurepGAP) w gospodarstwach ogrodniczych
    – organizacja i funkcjonowanie grup producenckich w Polsce
    – funkcjonowanie sektora ogrodniczego w ramach wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw
    – interwencjonizm na rynku ogrodniczym i jego skutki dla rozwoju ogrodnictwa
    – sektor ogrodniczy a programy rolno-środowiskowe
    – gospodarstwa ogrodnicze a rozwój obszarów wiejskich
    – polityka UE w stosunku do sektora rolnego i ogrodniczego
    – metody społeczno-ekonomicznej oceny efektywności inwestycji terenów zieleni
    – ekonomiczne aspekty ochrony środowiska w różnych regionach kraju
    – uwarunkowania ekologiczne funkcjonowania rynku ogrodniczego (strona podażowa oraz popytowa)
    – strategie marketingowe na rynku ogrodniczym
    – systemowe podejście do zarządzania w sektorze rolno-spożywczym

  • Udział pracowników jednostki w ważniejszych projektach naukowo-badawczych

    1. Międzynarodowy grant „Smart Plants In The Workplace And Their Impact On Work Efficiency And Stress Reduction” (Project Id: 21910216, Fundusze Wyszehradzkie (2019/2020). Kierownik projektu dr hab. Beata Fornal-Pieniak

    Idea projektu

    Polepszenie wydajności pracy studentów i kadry akademickie, a także minimalizacja stresu poprzez aranżację wybranych wnętrz uczelni SGGW roślinami doniczkowymi.

    2. “Marketing, promocja oraz analiza rynku: analiza wartości i struktury rynku produkcji ekologicznej w Polsce, ze szczególnym określeniem wartości jego poszczególnych branż”

    Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na podstawie § 8 ust. 1 pkt 2 i ust. 8 oraz lp. 7 załącznika nr 7 do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. z 2015 r poz. 1170, Dz.U. z 2016 r. poz. 1614 oraz z 2017 r. poz. 1470) na podstawie decyzji z dnia 26.04.2019 r

    Okres trwania: 1.06 – 15. 11.2019 r

    Kierownik projektu: dr hab. Sylwia Żakowska-Biemans

  • Przedmioty realizowane w jednostce

    • ABC przedsiębiorczości
    • Człowiek w biznesie
    • Ekonomia, prawo i podatki w działalności gospodarczej
    • Ekonomika i organizacja produkcji ogrodniczej
    • Ekonomika ochrony roślin
    • Finanse, bankowość, marketing
    • Firmy usługowe w ochronie roślin
    • Logistyka w ochronie roślin
    • Logistyka w ogrodnictwie
    • Mechanizmy wsparcia rolnictwa w Unii Europejskiej
    • Ogrodnictwo w świecie
    • Podstawy prowadzenia działalności gospodarczej
    • Prawo w ochronie roślin
    • Rynek ogrodniczy
    • Współpraca gospodarstw ogrodniczych z sektorem publicznym i prywatnym
    • Wybrane aspekty funkcjonowania gospodarki i rynku ogrodniczego
    • Zarządzanie i marketing w sektorze rolno-spożywczym
    • Zarządzanie zasobami ludzkimi i produkcją