Katedra Roślin Warzywnych i Leczniczych

  • Pracownicy emerytowani

    prof. dr hab. Marek Gajewski
    profesor
    tel. +48 22 59 322 50 pokój 152
    e-mail: marek_gajewski@sggw.edu.pl
    ORCID
    Baza Wiedzy SGGW w Warszawie

    prof. dr hab. Barbara Dąbrowska
    profesor

    Józef Dąbrowski
    robotnik

    prof. dr hab. Jolanta Kobryń
    profesor

    dr Anna Lewandowska
    st. wykładowca

    dr Wiesława Rosłon
    adiunkt

    mgr inż. Jadwiga Radzanowska
    st. specjalista

    prof. dr hab. Krystyna Suchorska-Tropiło
    profesor

kontakt

Projekty realizowane w KRWiL

  • KZL

    • „Wpływ doświetlania asymilacyjnego na plon owoców pomidora w uprawie jesienno-zimowej”
    • „Wpływ preparatu L-AMINO + Ca na plon i jakość owoców papryki w uprawie hydroponicznej”
    • „Wzrost, plonowanie i jakość sałaty w uprawie hydroponicznej z zastosowaniem stymulatorów wzrostu na bazie aminokwasów”
    • „Wzrost, plonowanie i jakość sałaty w uprawie hydroponicznej z zastosowaniem stymulatorów wzrostu na bazie aminokwasów”
    • „Wpływ doświetlania asymilacyjnego lampami LED firmy Plantalux na wzrost, plonowanie i jakość owoców ogórka szklarniowego”
  • Podwykonawstwo na prowadzenie prac B+R NCBIR w projekcie POIR

    • „Opracowanie innowacyjnych bio-natraceutyków na bazie karbieńca pospolitego i naturalnych źródeł jodu”
    • „Opracowanie technologii do efektywnego, towarowego mikrorozmnażania i aklimatyzacji ziemniaka, karczocha, rabarbaru, jeżówki i ciemiernika z zastosowaniem selektywnych barw światła LED oraz skojarzonych z nimi składników pożywek w celu uzyskania wysokiej jakości materiału do upraw”
  • Projekty badawcze ARiMR

    • „Wzrost konkurencyjności na rynku poprzez wdrożenie innowacyjności produktowej, technologicznej i marketingowej związanej z produkcją pomidorów ogrodniczych w Dziecinowie” realizowanego w ramach Współpraca” w programie rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 (umowa o przyznaniu pomocy nr 00012.DDD.6509.00011.2017.07)
    • „Technika i technologia bezzagonowej produkcji cebuli systemem ścieżek technologicznych”
    • „Innowacyjny model produkcji, przetwórstwa i dystrybucji ziół w Dolinie Zielawy”, w ramach działania Współpraca objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Okres realizacji projektu: 04.06.2019 – 30.06.2021.
  • Granty

    • Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn występowania w surowcach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom. Projekt realizowany w ramach badań na rzecz rolnictwa ekologicznego. Dotacja Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi nr JPR.re.027.5.2020 z dn. 8.04.2020 r. 2016-2020 kierownik projektu: dr hab. Katarzyna Bączek wykonawcy: prof. dr hab. Zenon Węglarz, dr Olga Kosakowska, dr Ewelina Pióro-Jabrucka, dr Jarosław L. Przybył

Przedmioty realizowane w roku akademickim 2020/2021

  • Lista przedmiotów

    Rośliny zielarskie

    Warzywnictwo II

    Ćwiczenia praktyczne I

    Inżynieria ogrodnicza

    Uprawa grzybów w pomieszczeniach

    Technologie pozbiorcze w integrowanej produkcji warzywniczej

    Ogrodnictwo zrównoważone

    Herbal raw material

    Przechowywanie produktów warzywnych i przyprawowych

    Seminarium I

    Seminarium III

    Nasiennictwo

    Rośliny zielarskie

    Warzywnictwo I

    Towaroznawstwo ogrodnicze

    Ogrodnictwo

    Zielarstwo ekologiczne

    Nasiennictwo

    Rośliny lecznicze w aromaterapii i kosmetyce

    Warzywnictwo I

    Warzywnictwo III

    Ćwiczenia praktyczne II

    Fizjologiczne podstawy plonowania roślin warzywnych i leczniczych

    Statystyka i doświadczalnictwo

    Seminarium dyplomowe

    Wartość odżywcza i lecznicza grzybów jadalnych OZ

    Warzywa mało znane w uprawie zrównoważonej
    OZR

    Przechowalnictwo ogrodnicze

    Przyprawy egzotyczne i występujące w nich związki biologicznie aktywne

    Roślinne związki aktywne w życiu człowieka

    Seminarium dyplomowe

    Nowoczesne technologie w produkcji roślinnej

    Używki i przyprawy roślinne

    Surowce olejkowe i olejki eteryczne

    Seminarium II

    Ogrodnictwo w nauce i praktyce

    Inżynieria ogrodnicza

    Warzywnictwo II

    Ekologiczna produkcja warzyw

    Przechowalnictwo ogrodnicze

    Podstawy plonowania roślin warzywnych, leczniczych i grzybów jadalnych

    Ocena jakości warzyw i roślin leczniczych

    Rośliny przyprawowe i specjalne obcego pochodzenia

    Wpływ produkcji rolniczej na środowisko

    Restoration to ecosystem of wild medicinal plants

    Biologia

    Biology